19 Mart 2013 Salı

Türkiye De Altın Nerelerde Bulunur


Türkiye De Altın Nerelerde Bulunur?

Türkiye’de  Altın madenlerinin varlığı konusunda araştırmalarını yıllardan beri  sürdüren bazı Bilim adamlarımızın, yaptıkları çalışmalar ülkemizin  yüzünü güldürecek sonuçlar verince, MTA’nın ve 1980li yıllardan beri  Türkiye’de araştırmalar yapan yabancı maden şirketlerinin verilerini  birleştirdik. Aylarca süren çalışmalarımız neticesinde, Türkiye’nin yok  denilen Altın madenlerini ve tespit edilen rezervlerinin zenginliği karşısında şaşkınlığa düştük. Ekonomik darboğazdan çıkmak için şu an atılacak ilk adımın bu yatakların işletilerek  ekonomiye kazandırılması bir çok insanımıza iş olanağı ve ülkemize de  önemli döviz girdisi sağlayacaktır. Bu düşünceler doğrultusunda, Kuvay-i  Milliye Eylemcileri Türkiye’nin Altın Haritasını hazırladı.

1987 yılında İTÜ’deki Bilim Adamlarının hazırladığı bazı bölgelerdeki  Altın yatakları ve rezerv durumlarının değerlendirildiği araştırma  raporunu göre; Anadolu’da en büyük Altın rezervlerinin, Toros sıradağları  içinde yer alan Bolkar Dağı ile Erzurum’daki Narman-Karadağ cevher  kompleksinde olduğu saptanmış. Topraklarımızda bulunan Altının  çıkarılması, değerlendirilmesi ve zenginleştirilmesi için bir araştırma  merkezinin kurulması da istenen bu raporu, 1988 – 1990 yılları arasında  zamanın ilgili Başbakanı ve Bakanları ile Maden Dairesi Genel  Müdürlüğündeki yetkililere de sunulan bu raporda özetle şu verilere  ulaşılmış. Tarih boyunca çeşitli medeniyetlere sahne olan Anadolu’da pek  çok Altın eser bulunduğunu, bunun da topraklarımızda bol Altın  olduğunun göstergesi olarak algıladıklarını araştırmalara bu noktadan  hareket ederek başladıklarını belirten bilim adamları; Türkiye’deki Altın  yataklarını Plaser tipi cevherler , Serbest Altın içeren cevherler, Sülfürlü minerallere bağlı cevherler ve Refrakter cevherler diye  sınıflandırmışlar. Plaser tipi Altın cevherlerinin genellikle Manisa’nın  Salihli ilçesi ile Hatay’ın Akıllı Çayı ve İstanbul’a çok yakın olan  İğne adanın kumlarında bulunduğu saptanmış. Bu tür Altın cevherlerinin  işlenmesinin kolay olduğu belirtilen raporda Hatay Kızıldağ’daki Altının  mobilize olarak Akıllı Çayı ve Asi Nehrinin sularına karıştığı  belirtilmiş.

 Türkiye’de işlenmesi en kolay Altın cevherlerinin başında gelen Serbest  cevherlerin Bolkar Dağında yer aldığına işaret edilen araştırmada ,  Bolkarların Altınından Hititlerin de istifade ettiği görüşüne de yer  verilerek, Bolkarlarda 354 bin 800 tonluk bir cevher alanı içinde  bulunan Altının tonda 9 gram gibi çok yüksek verimlilikte olduğunun altı  çizilmiş. Bu arada Bolkar rezervinin yaklaşık yüzde 75ini oluşturan  Yeşelli Mağarasından alınan numunelerin ise tonda 14.5 grama kadar  yükselen zenginlikte olduğu tespit edilmiş.

 Araştırmalar sonucu Çanakkale’nin Madendağ , Kartaldağ yöresi , Serçeler  Terziler sahaları arasında yapılan incelemelerde Kuvars damarları  içinde de zengin Altın cevheri bulunurken, Bilecik- Söğüt arasında  uzanan Krom cevherleri içinde de ‘Sarsma masa teknolojisi ‘ ile Altın  elde edilebileceğine dikkat çekilmiş. Öte yandan Erzurum yöresinde  Narman – Karadağ kompleksi içinde açılan galerilerde en verimli  damarlara rastlanmış ve tonda 25 gram gibi dünya ölçülerine göre yüksek  sayılabilecek Altın tenörü tespit edilmiş.

 Bakır sülfüre bağlı Altın içeren cevherlerin Rize – Çayeli , Ergani ,  Artvin , Yusufeli ve Esenderede yaygın olduğu, Kastamonu Kürede  bakırlı pirit yatağında Altın olduğu saptanarak, Bakibaba , Aşıköy  yataklarında da Dünya ortalaması olan tonda 2.5 gram Altın veren  rezervlere rastlanmış.

 Bu araştırma raporunun, Başbakan, Bakanlar ve yetkililer tarafından nasıl değerlendirildiğinin sonucunu hiç kimse bilmiyor!…

TÜRKİYE DE ALTIN NERELERDE BULUNUR

Arama seferberliği başlatan MTA Genel Müdürlüğü, vatandaştan da kazma-kürekle altın aramasını istiyor. MTA Genel Müdürü Üzer, altının yüzde 90’ının halen yeraltında olduğunu söyledi.

 Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA), 600 tonluk altın madenini işletilebilir hale getirdi. Ancak MTA Genel Müdürü Mehmet Üzer Türkiye’deki altın rezervinin yüzde 90’ının halen yer altında keşfedilmeyi beklediğini savundu.

 VATANDAŞ KAZMA KÜREK ARASIN

 Üzer, “Altın işletmesi Bergama-İzmir civarında, Gümüşhane’de ve Erzincan civarında olacak. Şu anda kurulma aşaması devam ediyor. Bütün yer bilimciler 6 bin 500 ton civarında altınımız olduğuna inanıyor, MTA olarak biz de inanıyoruz. Vatandaşlar da arasın, kazma kürek arasınlar” dedi.

 NERELERDE ALTIN ARANABİLİR?

 MTA’nın tespitlerine göre altın bulunabilecek yerler şöyle: Tokat-Giresun arasında Sayaca, Akoluk mevkii. Tokat-Sivas arasında Evliyatepe bölgesi. Erzincan, Elazığ, Sivas arasında Bakırtepe ve Nazarusağı ile Kars-Kağızman. Kayseri’de Mahmatlar ve Kırşehir’de Savcılıbeyit, Terziali bölgeleri. Adana’da Bolkarda, Antakya’da Kisecik ve Akıllıçay mevkii. Bilecik-Söğüt, Bursa-Balıkesir arasında Sülüklüköy-Beyköy bölgeleri. Afyon-Kütahya arasında Dağardı, Karaağaç ile İzmir-Aydın arasında Emirli, Bozdağ, Arapdağı bölgeleri. Çanakkale’de, Kartaldağ, Şahinli, Madendağ, Pirentepe ve Altınoluk bölgeleri. Trakya’da İğneada altın rezervinin bulunduğu bölgeler olarak belirlendi.

 MTA Genel Müdürü, altın çıkarırken çevreyi korumaya yönelik tedbirlerin de mutlaka alınması gerektiğini söyledi ve ekledi: “Hem çevreyi korumamız lazım, hem de altın üretmemiz lazım. Bütün gelişmiş ülkeler altını siyanürle elde ediyorlar. Bizim de bazı altınları siyanürle elde etmemiz gerekiyor. Çevre tedbirlerini aldıktan sonra altını çıkarmamızın hiçbir mahsuru yok.”

0 yorum:

Yorum Gönder