19 Mart 2013 Salı

Büyük Trakya Hazinesi


Büyük Trakya Hazinesi
Bulgar arkeologlar, başkent Sofya’nın 300 km doğusundaki Zlatinitsa’da yaptıkları kazılarda, eski Trakya medeniyetine ait mezarlarda 2400 yıllık altın hazine buldular. Hazinenin parçaları arasında bu altından defne tacı gibi çok sayıda paha biçilmez eser bulunuyor.
Trakyalılar M.Ö 4000 yıllarından M.S 8. yüzyıla kadar, bugünkü Bulgaristan, Yunanistan, Romanya, Makedonya ve Türkiye topraklarının bulunduğu bölgede yaşıyordu. Bu tarihte bölgeyi işgal eden Slavlar tarafından asimile edildiler.


Bulgaristan’ın kuzeyinde kadim Trak kavminden kalan bir mezarı inceleyen arkeologlar 2 bin 400 yıllık olduğu tahmin edilen paha biçilmez eserleri gün ışığına çıkardı.

Tarihte ‘Getae’ diye bilinen, başkent Sofya’nın 400 kilometre kuzeydoğusundaki Sveştari köyü yakınlarında bulunan hazinede, altından mücevherler, süslü at koşum takımları, aslan kabartmalarıyla süslü altın bir taç, dört bileklik ve bir yüzük bulundu. Araştırma ekibinin başında bulunan arkeolog Diana Gergova bulguların Büyük İskender’e dayandığını savunarak, “Babası 2’nci Philip’in cenazesinde kullanılan altın eşyayla buradaki bulgular tıpatıp aynı” dedi.
Traklar, bugünkü Bulgaristan, Yunanistan, Romanya, Makedonya ve Türkiye’nin bazı kısımlarında MÖ 4000 ile 7’nci yüzyıl arasında yaşamıştı.

0 yorum:

Yorum Gönder